noscript image for google
<h2>ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ</h2><p>ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ</p> <h2>ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ</h2><p>ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ</p> <h2>ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ</h2><p>ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΧΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ</p>
Previous Next
Εγκαταστάσεις

Τα αιγοπροβατοστάσια είναι οι χώροι σταβλισμού των αιγοπροβάτων. Οι χώροι πρέπει να είναι άνετοι και να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο φωτισμό κι αερισμό για τα ζώα. Όσο αφορά στις συνθήκες περιβάλλοντος, η ζώνη ευεξίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη θερμοκρασία κυμαίνεται για τα πρόβατα από 8-25oC, ενώ για τις αίγες από 10-20oC. Ανάγκη για θέρμανση προκύπτει μόνο στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας μας και μόνο στους θαλάμους τοκετού και ανάπτυξης των νεαρών ζώων. Η θέρμανση γίνεται με λάμπες θέρμανσης.

Η άριστη τιμή της σχετικής υγρασίας είναι 60-80% για τα ενήλικα ζώα και 70-75% για τα νεαρά. Η σχετική υγρασία σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία επιδρά στην ευζωία, την παραγωγικότητα και την υγεία των ζώων.

Στα σύγχρονα αιγοπροβατοστάσια τα ανοίγματα εξασφαλίζουν επαρκή φυσικό αερισμό και φωτισμό του χώρου.

Ως προς τα κτηνοτροφικά απόβλητα και τις μεθόδους χειρισμού τους, στο ΦΕΚ που ακολουθεί δίνονται αναλυτικές οδηγίες προς τους αγρότες για την εκάστοτε περίπτωση. Έγκριση κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός αιγοπροβατοστασίου είναι οι εξής:

  • Η κατεύθυνση παραγωγής (κρεοπαραγωγή ή γαλακτοπαραγωγή)
  • Το μέγεθος της μονάδας (αρχικό, τελικό και επεκτασιμότητα)
  • Η φυλή των εκτρεφόμενων ζώων
  • Το σύστημα εκτροφής
  • Το κλίμα και το έδαφος
  • Οι ανάγκες σε εργασία και εκμηχάνιση
  • Οι οικονομικές δυνατότητες του εκτροφέα
  • Ο συγχρονισμός του οίστρου
  • Ο χρόνος απογαλακτισμού
  • Η εφαρμογή τεχνητής γαλουχίας
  • Το πρόγραμμα ανανέωσης του ποιμνίου.